« Bani

Casa noua sau veche: cum cumparam

Pentru ca Bucurestiul nostru drag, si nu numai, a devenit neinacapator celor peste 3 miliarde de locuitori ai lui, am inceput sa vedem cum se inalta falnic la geamurile caselor noastre, care odata dadeau in `porumb`, blocuri noi. In fiecare zi cel putin o companie de constructii isi anunta noul proiect. In fiecare saptamana/ luna exista cate un targ imobiliar unde te poti duce si interesa de blocurile in faza de proiect.

Daca esti unul din cei care vor sa bata palma cu o firma constructoare care iti promite un apartament/casa in faza de proiect in schimbul unei sume de bani, ai face bine sa casti ochii la cateva detalii care te pot ajuta sa nu iti bagi pielea la saramura degeaba, sau mai rau, care sa te faca sa iti pierzi banii.

Daca esti unul din cei care vor sa isi cumpere o casa/apartament, nu tocmai nou, avem cateva ponturi si pentru tine.

Iata cateva tipsuri pentru cei care doresc sa achizitioneze un apartament nou:

Informatie. Cel mai puternic om este cel care detine informatii, nu? Atunci cand te duci la un targ de imobiliare, oricat de bine arata ofertele, oricat de bine arata proiectele, nu te lasa pacalit. Ia oferte-le, trece-ti undeva impresiile, si du-te acasa si verifica-i pe toti.
Ce trebuie sa stii despre firma constructoare?Are autorizatie de constructie? Foarte necesara. De ce? Pentru ca fara ea nu se va putea ridica blocul, ori daca se ridica... este ?cam? ilegal...

Mai are si alte proiecte pe piata? Pentru siguranta ta este cel mai bine sa alegi o firma care are experienta in domeniu, o firma de care ai mai auzit si de care stii ca si-a dus la capat proiectele pe care le-a inceput. Aceasta firma poate avea rezonanta in Romania cat si in afara.

Pe ce fel de teren se construieste? Este foarte important acest detaliu pentru ca in Capitala s-au semnalat situatii in care oamenii au platit bani pentru case in faza de proiect, iar cei care au construit nu au respectat natura terenului, ceea ce a rezultat un esec. Cum? Nu poti construi un bloc de 20 de etaje pe un pamant care nu suporta aceasta greutate. (exemplu: blocurile din zona Baicului care s-au inclinat cu 18 cm). Un alt factor important este gradul de seismicitate. Specialistii anunta ca terenurile din partea de N a Capitalei sunt mai instabile decat cele din S, plus ca in N exista si zgomotul puternic provocat de avioanele din zona.


Respecta termenele? Trebuie sa ai foarte mare grija la acest aspect, pentru ca vei vedea ca majoritatea nu stipuleaza un termen in contract, tocmai pentru a putea amana constructia sau a prelungi perioada de constructie. Tu ai datoria de a insista pentru respectarea termenilor din contarct.

Cum arata schita apartamentului? Trebuie sa stii cum arata viitorul tau apartament tinand cont de faptul ca la incheierea unui contract tu primesti o anexa cu aceasta schita. Ai grija ca in aceasta schita sa fie stipulate clar suprafata apartamentului, materialele de constructie folosite si finisajele.

Cum trebuie sa platesti? In primul rand iti mentionam ca este recomandabil sa nu dai banii in faza de proiect. De ce? Pentru ca poti avea marele ghinion sa se amane constructia blocului. Banii trebuie platiti in fata unui notar. Niciodata la sediul dezvoltatorului. De ce? In cazul in care apar probleme, sa iti poti recupera mai usor banii in instanta.

Daca te indrepti spre achizitionarea unui apartament mai vechi sau o casa mai veche, verifica:

Valabilitatea actelor originale de proprietate (prin avocat sau notar).

Anul in care blocul a fost construit. De ce? Pentru ca seismul din 1977 a afectat o mare parte din locuinte. Specialistii avertizeaza asupra riscurilor pe care acestea le prezinta. Sunt de evitat si blocurile cu bulina rosie, adica cele care au un risc mare de prabusire in cazul unui seism.

Instalatia electrica, de gaze si de apa/caldura. Trebuie sa stii in ce stadiu se afla instalatia apartamentului ca sa stii daca el presupune o investitie majora sau deloc. Nu te lasa amagit de ofertele ?avantajoase? ale vanzatorului pentru ca te poate costa mai mult pe alta parti.

Solicitati dosarul cadastral, al terenului si al constructiilor de pe acest teren, la fel solicitati si extrasul de la administratia financiara.

Newsletter Ele.ro