« Bani

Leul Nou- greu si voinic

Pana la 1 iulie 2005, Banca Nationala va informa populatia prin intermediul mass-mediei despre Leul Nou, incercand astfel sa-i obisnuiasca pe romani cu noile insemne monetare. Cu ajutorul Ministerului Administratiei Publice, BNR va furniza populatiei pliante de prezentare a Leului Nou. Banca Centrala va tipari si pliante in alfabetul Braille pentru nevazatori.

Leul Nou are multiple elemente de siguranta
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a anuntat ca Banca Centrala a avut in vedere mentinerea structurii actualei emisiuni, cat si racordarea la structura pe cupiuri a bancnotelor euro. Bancnotele Leului Nou au supot de tip polimer, care asigura rezistenta si durabilitate in circulatie, costuri relativ scazute pe unitatea bancnota imprimata si siguranta sporita impotriva falsificarilor.

Bancnotele de 1 leu si 5 lei sunt imprimate plan, in timp ce bancnotele de 10 lei, 50 lei, 100 lei si 500 lei sunt imprimate in relief pe ambele fete.
Toate bancnotele sunt imprimate pe material plastic (polimer), au pe verso o banda iridiscenta inscriptionata cu valoarea nominala si au incorporat in partea centrala un fir de siguranta ce poate fi observat cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului.
Elementele de siguranta impotriva falsificarii sint prezente pe fata si pe verso la toate bancnotele.

Cerneala care isi schimba culoarea in functie de luminozitate
Noile bancnote au multiple elemente de siguranta, precum filigran, fereastra transparenta si elemente de suprapunere fata/verso, cerneala care isi schimba culoarea in functie de iluminare, imagine latenta (la bancnotele de 100 si 500 lei), banda aurie, microperforatii, elemente aurii supraimprimate, toate acestea fiind destinate publicului.
Potrivit oficialilor BNR, mai exista doua categorii de elemente de siguranta: una care se adreseaza casierilor, si o alta cunoscuta doar de personalul autorizat al BNR.

Noile bancnote- Bancnota de 1 leu = 10.000 lei vechi; este verde si are imprimat portretul lui Nicolae Iorga. Ca dimensiune este identica cu hirtia de 5 euro.

- Bancnota de 5 lei = 50.000 lei vechi; este lila-violet si are imprimat portretul lui George Enescu. Ca dimensiune este identica cu bancnota de 10 euro.


- Bancnota de 10 lei = 100.000 lei vechi; contine nuante de roz si are imprimat portretul lui Nicolae Grigorescu. Dimensiunea e egala cu cea a bancnotei de 20 euro.

- Bancnota de 50 lei = 500.000 lei vechi; contine nuante de galben si vernil si are imprimat portretul lui Aurel Vlaicu. Dimensiunea e egala cu cea a bancnotei de 50 euro.- Bancnota de 100 lei = 1.000.000 lei vechi; contine nuante de albastru-violet si are imprimat portretul lui I.L. Caragiale. Ca dimensiune este identica cu bancnota de 100 euro.

- Bancnota de 500 lei - emisiune noua. Are imprimat portretul lui Mihai Eminescu si predomina nuantele verde inchis si deschis. Dimensiunea este egala cu cea a bancnotei de 200 euro.

Sursa: www.ghiseulbancar.ro

Newsletter Ele.ro