« Bani

Meriti o marire de salariu? Afla cum o obtii!

Banuiesti sau ai aflat cu certitudine ca esti platita mai prost decat alti colegi de-ai tai, de pe aceeasi pozitie cu tine? Chiar daca este descurajant si suparator sa afli o asemenea veste, nu actiona impulsiv si nu te grabi si sa ceri imediat socoteala managerului. Fii mai precauta si afla cateva metode mai eficiente de a-ti convinge seful sa iti acorde marirea de salariu dorita!

Cauta sa intelegi cauzele pentru care esti platita insuficient

In situatia in care stii cu siguranta salariile colegilor tai si constati ca ai venitul cel mai mic, este important sa iti pastrezi cumpatul si sa incerci sa analizezi problema.

Gandeste-te la persoanele care primesc mai mult, la sarcinile si responsabilitatile lor, dar si la modul in care ies in evidenta la munca sau "dau bine" in fata sefului, lucruri care le-ar fi putut aduce majorarea salariala.

Intreaba-te ce face x mai bine sau mai mult decat tine, ce realizari are pana acum si incepe sa compari rezultate. Dupa o analiza atenta, iti vei da seama unde ai gresit pana acum si ce ai de facut.

Recupereaza terenul pierdut in fata colegilor!

Majoritatea persoanelor primesc mai multi bani, deoarece sunt mai motivati la locul de munca, se implica in proiecte complexe, dau dovada de disponibilitate si deschidere atunci cand sunt solicitati si fac adesea pe plac sefului.

Nu este intotdeauna cea mai buna metoda de a-ti castiga majorarea de salariu, dar este extrem de practicata in majoritatea mediilor profesionale, chiar daca indirect.

Este cazul sa urmaresti comportamentul profesional al colegilor remunerati mai bine decat tine si sa incepi sa preiei exemplul.

Pregateste-ti arsenalul de realizari si mergi la negocier cu seful tau!

Nu fugi repede in biroul sefului imediat ce afli ca ai salariul mai mic decat al celorlalti colegi. Reactiile impulsive sunt nocive si nu atrag niciun beneficiu.


Fii mai isteata! Mai intai, accelereaza motoarele muncii tale, in proiectele pe care le ai in derulare, vino cu cateva idei noi, prin care sa te faci remarcata in ochii managerului si imbunatateste-ti substantial calitatea muncii.

Abia apoi poti sa mergi la masa tratativelor, deoarece ai cativa asi in maneca, care vor fi in favoarea pretentiei tale. Acum, ai toate motivele si argumentele sa ii dovedesti ca meriti marirea de salariu.

Creeaza-ti asteptari realiste

Mergi sa dezbati problema cu cu seful tau, dar nu te astepta ca acesta sa fie deschis imediat propunerii tale si sa actioneze asa cum ti-ai dori.

Modul in care pui problema salariului este foarte important pentru rezultatul final al negocierilor. Inarmeaza-te cu rabdare, diplomatie si realizari profesionale, pentru a-i arata ca cererea ta este justificata. Pastreaza un ton al vocii degajat, fii relaxata si deschisa la propuneri.

Ai putea primi un raspuns afirmativ imediat, dar si un refuz sau o amanare. De aceea, este bine sa intri in biroul sefului tau cu asteptari realiste, pentru a evita sa iti iesi din fire sau sa ai o reactie necontrolata, care te-ar putea costa locul de munca.

Chiar daca te refuza pe moment, incearca sa vezi partea buna a lucrurilor. I-ai atras atentia si cu siguranta va verifica nivelul salarial al angajatilor, dar si performantele lor, pentru a stabili daca remuneratiile sunt in conformitate cu meritele si realizarile. Daca esti discriminata din punct de vedere financiar, managerul va observa si se va recompensa pe deplin in viitorul apropiat.


Autor: Daniela Ganciu

Sursa: Foto: zonawellness.files.wordpress.com

Newsletter Ele.ro