« Femei de afaceri

5 motive pentru care femeile au nevoie de independenta financiara mai mult ca oricand

Independenta financiara iti garanteaza ca nu vei ajunge niciodata la mana unei alte persoane de care sa depinda viitorul tau.

De la inceputul anilor 2000 pana acum, numarul femeilor care sunt independente financiar a crescut de la 39 la 45%, in special in randul celor cu varste cuprinse intre 30 si 55 de ani. In cazul barbatilor, procentul este in jurul valorii de 70, insa asta deoarece inca exista numeroase comunitati in lume in care statutul femeii este acela de casnica, iar familia este intretinuta din banii adusi in casa de barbat.

Insa in societatea moderna, femeile au inceput sa lucreze cot la cot cu barbatii, sa tinteasca functii inalte si sa castige mai multi bani ca in urma cu 10 ani. Isi platesc singure ratele si facturile, isi permit sa plece pe cont propriu in vacante si nu au nevoie de ajutorul nimanui pentru a-si lua lucrurile care le plac sau de care au nevoie.

De asemenea, ele sunt si mult mai chibzuite atunci cand fac imprumuturi: se feresc sa se indatoreze pe termen lung si prefera astfel de credite rapide pe termen scurt">astfel de credite rapide pe termen scurt, cu dobanda 0, la care apeleaza pentru a-si acoperi cheltuielile lunare neasteptate. De asmenea, femeile sunt mai bune platnice ca barbatii si sunt mult mai chibzuite cand vine vorba de cheltuielile pentru casa, motiv pentru care isi capata mai rapid independenta financiara, in jurul varstei de 30 de ani.

Iata de ce este atat de important acest lucru pentru ele:

Pentru a-si permite lucrurile la care viseaza

Orice persoana apreciaza si se bucura mai mult de lucrurile pe care le-a castigat pe cont propriu. O vacanta sau o bijuterie la care visai de mult timp vor deveni de nepretuit in ochii tai, pentru ca numai tu stii cat a trebuit sa muncesti pentru ele.

Pentru a face fata singure unei urgente


Astazi, nimic nu mai reprezinta o certitudine: nici in privinta joburilor, nici a casniciilor. O femeie independenta nu isi poate permite sa ramana de pe o zi pe alta fara casa si fara niciun ban pus deoparte. Ea trebuie sa aiba cel putin siguranta ca in caz de forta majora, isi permite sa se intretina singura, fara sa depinda de nimeni.

Pentru a-si creste stima de sine

Femeile independente financiar sunt capabile sa ia singure decizii si nu sunt obligate sa se justifice in fata nimanui. Acest lucru le creste stima de sine si le da satisfactia de a sti ca isi pot permite anumite lucruri fara sa aiba nevoie de ajutorul parintilor sau al partenerului de viata.

Pentru a deveni un model pentru cei din jur

O femeie capabila sa se intretina poate fi un model atat pentru prieteni, dar mai ales pentru copiii sai. Un copil imita comportamentul parintilor sai, asa ca, daca el vede ca mama sa nu depinde de nimeni si stie sa cheltuiasca in mod inteligent banii castigati din greu, va invata mai usor valoarea banilor si va deveni la fel de chibzuit.

Pentru a nu se simti neajutorata

Exista numeroase cazuri in care femeile au fost nevoite sa ramana alaturi de un partener abuziv sau intr-o familie violenta, pentru ca nu isi permiteau sa se intretina singure. Dependenta financiara de o alta persoana le forteaza pe multe femei sa indure abuzuri sau nedreptati, deoarece nu ar avea cum sa o ia de la capat.

Asadar, dorinta femeilor pentru a deveni independente, pentru a-si construi cariere de succes si a cere mai mult de la viata reprezinta principalii catalizatori ai emanciparii lor. Trendul femeilor care lucreaza se mentine ascendent, asa ca este de asteptat ca procentajul celor independente din punct de vedere financiar sa fie tot mai mare.


Newsletter Ele.ro