« Femei de afaceri

Esti una dintre contabilele care aspira spre succes? Iata ce trebuie sa faci!

Esti una dintre contabilele care isi practica meseria cu multa daruire si iti doresti ca la un moment dat numele tau sa fie cunoscut in acest domeniu? Nu cred ca exista exemple stricte pentru succes inca, ca in orice alt domeniu, exista anumite ingrediente care te pot conduce acolo unde iti doresti.  Iti spune ceva numele Luca Pacioli?

Probabil nici el, nu a realizat ca va veni o vreme in care numele sau va fi deseori amintit pentru faptul ca a fost prima persoana care a descris sistemul de contabilitate in partida dubla folosit de comerciantii venetieni. Acest lucru se intampla in 1494, cand in cartea „Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita”, Pacioli descria pentru  pentru prima data sistemul de debit si credit in jurnale si registre. Asadar,  baza sistemului de contabilitate a fost descrisa in urma cu cateva veacuri. O realizare despre care se vorbeste si acum chiar daca are o vechime de sute de ani. In anul 2012, la finalul unui studiu realizat de Asociatia Contabililor Certificati si Autorizati se concluziona:

„In prezent, profesia contabila va continua sa isi piarda din credibilitate daca nu reuseste sa isi educe publicul si grupurile de interes cu privire la valoarea sa si pasii de urmat pentru a restabili increderea in industrie.”Revenind la subiectul nostru, pentru a obtine succesul scontat trebuie sa fii bun in domeniul in care activezi! Ai putea sa te intrebi care sunt ingredientele care definesc un contabil bun. Nu cred ca exista cineva care sa poata raspunda cu o precizie care sa atinga perfectiunea la aceasta intrebare, cu toate acestea in linii mari, se poate defini un profesionist bun. Iti propun  sa identificam impreuna calitatile necesare unui contabil care va putea performa in activitatea sa! Pentru a fi apreciat un contabil va trebui sa castige increderea celor pentru care lucreaza, iar ca sa castige incredere acesta trebuie sa fie integru. De asemenea, nu poti fi apreciat drept un contabil bun daca nu cunosti bine principiile contabile si financiare fundamentale. Pe de alta parte contabilul trebuie sa aiba atentie sporita pentru detalii, interpretand gresit o anume situatie pot sa apara probleme grave, dar trebuie sa fie in acelasi timp metodic si ordonat, decis si ferm in luarea deciziilor. Azi, un contabil nu poate fi considerat bun daca nu are cunostinte temeinice de dat fiind ca munca sa este realizata cu ajutorul calculatorului. Nu in ultimul rand, un contabil bun comunica eficient (verbal si in scris) si este flexibil, adaptandu-se usor la situatii noi.  


Pe langa toate aceste capacitati, un contabil care urmareste constant succesul va trebui sa faca efortul de a obtine licenta de la Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR). In acest sens va urma pe o perioada de 3 ani un stagiu de pregatire dupa ce va da un examen pe baza caruia va obtine acest drept.  Ideea este ca un start bun va ajuta un tanar contabil sa nu ramana la un nivel mediocru, ceea ce presupune ca ideal este ca acesta sa se angajeze pentru inceput intr-un departament al unei companii certificate unde are ocazia sa capete experienta si sa acumuleze un volum mare de cunostinte.In concluzie, un expert contabil are sanse de reusita daca isi va infiinta o firma, in conditiile in care munceste, invata continuu si stie sa mearga dincolo de partea tehnica a profesiei de contabil.  

Sursa: www.actefirma.ro .

Newsletter Ele.ro