« Locul de munca

De ce a crescut exponential numarul spatiilor de lucru destinate doar femeilor

In ultimii ani, tot mai multe persoane au renuntat la joburile traditionale, cu program fix, la birou, pe munca remote, de acasa sau din spatii special amenajate pentru freelanceri. Atractivitatea unui job flexibil, care le permite sa nu isi neglijeze nici viata personala, a devenit tot mai mare, in special in randul femeilor. Un studiu">studiu realizat in 2016 de catre Uniunea Freelancerilor din SUA a descoperit ca majoritatea freelancerilor full-time din America sunt femei care lucreaza in domenii de creativitate.

Aceasta tendinta a dus si la cresterea numarului de spatii de lucru special amenajate doar pentru femei, in care mesele de Ping-Pong si butoaiele cu bere au fost inlocuite de biblioteci pline cu carti ale unor autoare renumite si spatii de munca decorate feminin si cu bun gust. „Membrele noastre spun ca sunt mult mai productive si se simt mai putin tensionate intr-un mediu de lucru fara barbati”, a declarat Audrey Gelman, proprietara unui astfel de spatiu de lucru.

Acestea nu sunt insa singurele motive pentru care numarul spatiilor de lucru destinate femeilor a crescut exponential in ultimul an, pana la 11.300 de locuri, in 2017, si cu un numar de 13.800 estimat pentru 2018.

1. Decorul care stimuleaza creativitatea si imaginatia

Mediul de lucru are un impact de necontestat asupra imaginatiei si creativitatii fiecareia dintre noi. De aceea, acesta trebuie sa fie confortabil, aerisit, luminos si linisit, astfel incat sa iti ofere suficienta intimitate pentru a-ti pune gandurile in ordine. Cele mai multe dintre noi avem si acasa organizat un astfel de spatiu de lucru, cu un birou elegant precum acesta">birou elegant precum acesta, un laptop sau calculator si un raft plin cu carti sau cu documentele necesare muncii noastre.

Spatiile de lucru profesional amenajate pluseaza prin folosirea unor culori vibrante, precum galben, roz sau mov, in combinatii surprinzatoare, care sa le energizeze pe femeile care isi conduc mica afacere de aici. Sunt folosite si plantele, atat pentru efectul lor terapeutic, cat si pentru a mentine incaperea proaspata si bine oxigenata.

Daca vrei sa iti organizezi un spatiu de lucru la tine acasa, acestea sunt elementele esentiale de care ar trebui sa tii cont: mobilierul de calitate, luminozitatea spatiului in care il amplasezi, folosirea culorii, precum si efectul plantelor decorative in crearea unui ambient placut.


2. Siguranta ca se afla intr-un loc lipsit de discriminare sau hartuire

Un alt motiv pentru care spatiile de lucru pentru femei au devenit atat de populare este senzatia de siguranta pe care o au acestea, atunci cand ajung sa lucreze intr-un birou unde sunt ferite de discriminare, de hartuiri sau de avansurile nedorite ale colegilor de sex masculin.

Lumea corporatista inca este dominata de barbati, in timp ce femeile sau minoritatile sexuale au parte de o discriminare care ii impiedica sa atinga succesul pe care si-l doresc la locul de munca. De aceea, atunci cand au libertatea de a munci intr-un mediu sigur, departe de toate lucrurile care le distrageau atentia inainte sau le afectau capacitatea de concentrare, femeile isi pot dedica toate eforturile spre a-si construi cariere de succes.

3. Flexibilitatea programului si interactiunea cu persoanele din domenii conexe

Poate cel mai important avantaj pe care il mentioneaza antreprenorii legat de munca lor este programul flexibil, care le permite sa acorde mai multa atentie si vietii lor personale, familiei sau prietenilor. In cazul femeilor, statisticile arata ca cele mai multe care fac freelancing au peste 30 de ani si cel putin un copil. Acest lucru inseamna ca ele isi doresc un mediu care sa se plieze pe nevoile lor si sa nu le limiteze sau conditioneze in vreun fel timpul petrecut alaturi de familie.

De asemenea, spre deosebire de munca de acasa, un spatiu comun de lucru inseamna interactiune cu femei din mai multe domenii, care se lovesc de aceleasi probleme ca tine, au aceleasi dileme sau au trecut prin aceleasi incercari si pot avea sfaturi pretioase, mai ales pentru un freelancer aflat la inceput de drum.

Tu ai lucra intr-un astfel de spatiu comun de lucru sau ai prefera sa iti organizezi propriul tau birou, chiar la tine acasa?

Newsletter Ele.ro