« Locul de munca

Unde sunt vanzatorii?

Cum sa ai un venit lunar de 2200 lei si asta intr-o luna mai putin buna din punct de vedere al vanzarilor cu un efort relativ mic?

Unde sunt "vanzatorii"? Au disparut sau sunt foarte, foarte putini. Exista un titlu de profesie denumit in mai multe variante: vanzator, reprezentant vanzari, consultant vanzari, consilier vanzari etc.

Azi anunturi in ziare si pe internet pline de oferte de munca ale companiilor ce cauta oameni pentru departamentul de vanzari. Personal am cunoscut multi din cei ce lucreaza in cadrul unui astfel de departament - pentru marea majoritate este doar un loc de munca si nimic mai mult. Desi sunt multi cei ce arata un interes foarte mare pentru aceasta profesie, foarte putini pun suflet in ceea ce fac.

De ce un vanzator nu-si negociaza comisionul?Intrebare: de ce un vanzator, ce se considera chiar bun, uneori profesionist isi negociaza salariul fix si de cele mai multe ori comisionul NU? Suntem vanzatori si trebuie sa fim constienti, sa stim: un vanzator isi are veniturile din comision in functie de incasarile lunare.

Stim bine ca sunt foarte multi vanzatori ce au un venit mediu lunar de 1700 lei, depunand un efort considerabil. Am sa ma folosesc de o istorioara pentru a va arata cum este posibil sa ai un venit mediu lunar de 2200 lei depunand un efort minim.

O companie ce are ca domeniu de activitate producerea de tamplarie pvc isi deschide al 4-lea magazin de prezentare si cauta o persoana care sa se ocupe de vanzari in cadrul acestei noi locatii. Trebuie stiut de la inceput ca aceasta companie investeste in imaginea sa si isi promoveaza produsele, serviciile si bineinteles magazinele de desfacere. Personalul ce lucreaza in cadrul magazinelor este remunerat astfel: 800 lei salariu fix si 1% comision din vanzari.

Un bun vanzator stie sa culeaga informatii


Este stiut ca un bun vanzator (evit sa folosesc "profesionist") stie sa isi culeaga informatii despre o afacere, o firma si activitatea ei, deci consideram aceasta etapa depasita de un candidat la acest post. Concluzia cercetarii: aceasta companie este una in ascensiune a carei conducere urmareste dezvoltarea.

Personal cred ca avand toate datele referitoare la companie, pentru a-mi face o idee despre situatia ei, in loc sa accept oferta directorului (un salariu fix si comision), as opta doar pentru comision insa intr-un procentaj mult mai mare de 10-15%. Sunt convins ca multi directori vor fi de acord cu acest comision (ne raportam acum la acest domeniu de activitate).
Ce faci sa atragi clientii?

Ce faci daca nu iti intra persoane in magazin? Ceea ce fac majoritatea? Stau si asteapta si se plang ca nu intra clienti? Ce cred ca ar trebui sa faca un vanzator?

Un exemplu ar fi: cateva copii xerox cu o reclama, pe care sa le distribuie la cutiile postale inainte si dupa program, mai exact 1.000 buc./zi. Sa nu uitam ca aceasta companie investeste oricum in promovare. Astfel va fi rezolvata garantat si problema persoanelor doritoare de oferta.

Stim prea bine ca acest domeniu al tamplariei pvc este abia pe la mijlocul evolutiei sale si probabil jumatate din locuintele din Bucuresti nu au o astfel de tamplarie. Astfel se pot castiga bani avand doar un comision si nu un salariu fix.

Newsletter Ele.ro