« Stiri Social

Sfintii Constantin si Elena 2022. Ce nu este bine sa faci sub nicio forma

Sfintii Constantin si Elena se sarbatoresc in fiecare an pe 21 mai. Este o sarbatoarea importanta, plina de semnificatii si traditii. In aceasta zi nu se spala, nu se coase și nu se fac treburi în gospodări.

Potrivit tradițiilor din vechi strămoși, în ziua în care sunt sărbătoriți Sfinţii Constantin și Elena este bine să nu se lucreze, pentru o bună recoltă în agricultură, dar și pentru ca strugurii să nu fie distruși. De Sfintii Constantin si Elena este bine sa citesti rugaciuni, pentru linistea familiei si pacea interioara. 


În calendarele populare, această zi era cunoscută mai degraba sub numele de "Constantin Graur" sau "Constantinu Puilor", pentru că, din această primă zi a verii, păsările din pădure încep să-şi înveţe puii să zboare, după ce li s-a dezlegat glasul la Vlasie (11 februarie), s-au împerecheat şi şi-au construit cuiburile la Dragobete (24 februarie).  

În ziua praznicului, pentru ca voia bună să se adune în familie, trebuie să aducem în casă  măcar trei fire de bujori îmbobociţi. De asemenea, pentru sănătate, unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori, flori de lămâiţă, pâine şi dulciuri, preparate în casă.

Newsletter Ele.ro