« Stiri Social

Spania, sub zapezi, in Grecia, vreme neobisnuit de calda. Oamenii au iesit sa faca plaja

Daca in Spania, temperaturile au scazut drastic si au fost ninsori abudente, in Grecia oamenii au iesit duminica la plaja. Au fost inregistrate temperaturi de 28 de grade Celsius, noteaza AFP. 

Potrivit Observatorului naţional de la Atena, temperatura la Chania, pe insula meridională Creta, a atins 28,3 grade C în jurul prânzului, una din temperaturile cele mai ridicate în ianuarie în ultimii 50 de ani. In mod normal, temperaturile ar trebui sa aiba o valoare de 15 grade. 

"Deocamdată, este vorba de încălzire în straturile foarte înalte, în jur de 30 kilometri de la suprafața pământului, dar până la urmă avem de-a face cu perturbațiile din Arctica, unde avem temperaturi mai mari decât în mod obișnuit, ceea ce a schimbat cursul normal al circulațiilor atmosferice între frigiderul arctic și cuptorul tropical.


Acum avem de-a face cu influențe care să determine condiții de iarnă.Avem de-a face cu circulații perturbate față de ce eram obișnuiți, circulații de iarnă care să aducă dinspre Atlantic mase mai calde.

Acum avem circulați Nord-Sud care, pe de o parte aduc aer mai rece dinspre zona arctica și duc aer mai cald în zona arctică. Față de aceste circulații, avem fie temperaturi foarte scăzute sau mai ridicate.Este un interval interesant de studiat.Lucrurile vor merge cu astfel de fenomene extreme în săptămânile, lunile și anul care urmează", a explicat la Digi24 climatologul Roxana Bojariu.

Newsletter Ele.ro