« stiri Estetica

Implant sau punte dentara - ce optiune alegi pentru inlocuirea unui dinte pierdut?

Nu mai este un secret faptul că mulți români se confruntă cu probleme orale și evită vizitele la medicul stomatolog – acest fapt este confirmat și de statisticile oficiale care spun că 4 din 10 români au cel puțin un dinte lipsă. Există mulți factori care pot duce la căderea dinților, cei mai importanți fiind igiena orală precară și parodontoza. Deși acest fenomen poate fi prevenit, se pare că amânăm vizitele la medic până în momentul în care dintele nu mai poate fi salvat sau deja a căzut. În această situație, pacienții au la dispoziție două opțiuni de înlocuire a dintelui lipsă: implantul dentar sau puntea dentară.

Implantul dentar – o opțiune mai scumpă, dar mult mai eficientă

Implantul dentar este considerat în momentul de față cea mai bună metodă de reconstrucție dentară. Acest implant dentar este compus dintr-o rădăcină artificială care este inserată în osul mandibular, în locul liber lăsat de dintele căzut, și o coroană dentară care redă funcționalitatea masticației și aspectul natural al dintelui. Practic, un implant dentar arată și se simte exact ca un dinte natural. Este într-adevăr o opțiune mai scumpă decât o punte dentară, însă este mai eficientă și mai rezistentă în timp. Dacă se păstrează o igienă orală corectă, implantul dentar te poate ține o viață.

Trebuie să ai în vedere și faptul că un implant dentar implică un tratament de durată, de minim 3-6 luni. Dacă optezi pentru această opțiune, vei trece printr-o intervenție chirurgicală pentru inserarea implantului în os, iar apoi va trebui să aștepți câteva luni pentru vindecarea locului. După 3-6 luni, este atașat și dispozitivul protetic, iar tratamentul este considerat ca fiind încheiat.


Puntea dentară – o opțiune mai rapidă

Există persoane care vor să evite o intervenție chirurgicală sau nu au bugetul necesar pentru a înlocui dintele lipsă cu un implant dentar și atunci optează pentru puntea dentară. O lucrare protetică este o variantă mai rapidă, mai ieftină, dar care implică pilirea dinților vecini pe care va fi montată puntea. Acesta este și cel mai mare dezavantaj al unei punți dentare – procesul de pilire este ireversibil, iar uneori, este înlăturată o cantitate mai mare de țesut dentar sănătos ce duce la o devitalizare a dinților.

Puntea dentară este o opțiune rapidă (poate fi gata în doar 2 vizite la stomatolog) și ieftină, dar nu și rezistentă – nu poți spune despre o lucrare protetică că va dura o viață întreagă. Ea va trebui înlocuită la un moment dat (durata medie de viață a unei punți dentare este de aproximativ 10 ani, însă depinde și de materialul din care este fabricată.

În majoritatea cazurilor, implantul dentar este varianta optimă pentru înlocuirea unui dinte lipsă. Puntea dentară rămâne și ea o opțiune bună pentru pacienții care nu au un buget pentru implant dentar sau care suferă de anumite afecțiuni parodontale. Important este să nu lași așa spațiul creat de dintele lipsă pentru că riști ca problemele orale să se agraveze. Alege prevenția și nu rata vizitele periodice la medicul stomatolog!

Newsletter Ele.ro