« Sfaturi utile

Afla acum cata energie consuma casa ta si cum poti economisi bani!

Consumul crescut de energie in casele oamenilor este direct influentat de dezvoltarea noilor tehnologii. Cu fiecare obiect electronic achizitionat, indicatorii consumului energetic se maresc, crescand astfel si costurile de intretinere ale locuintei. In medie, intr-un apartament se regasesc cel putin 2 TV-uri, laptop, tableta, telefoane mobile, frigider, masina de spalat, cuptor cu microunde, aer conditionat si alte tipuri de electronice si electrocasnice mici. Urmand cateva sfaturi de baza, puteti reduce considerabil consumul de energie.

 - Efectuati un inventar al tuturor consumabilelor din casa dumneavoastra si stabiliti utilitatea acestora
 - Inlocuiti toate becurile clasice cu becuri economice
 - Scoateti din priza obiectele atunci cand nu le folositi
 - Nu lasati diverse obiecte in stand-by peste noapte
 - Inlocuiti electronicele vechi cu unele noi din clase energetice superioare
 - In loc de tamplarie clasica, folositi una cu profile de rezistenta termica cat mai mare
 - Utilizati sisteme de tip termopan

Pe langa recomandarile practice pe care le puteti efectua in casa, exista diverse investigatii recomandate de specialistii in certificare energetica pentru descoperirea situatiei energetice curente in care se afla locuinta si optimizarea consumului de energie – efectuarea unui certificat energetic .

Certificatul de performanta energetica este un document tehnic obligatoriu, valabil pe o perioada de 10 ani, ce indica performanta energetica a unei cladiri si o incadreaza intr-una din clasele de performanta enegetica.


In functie de performanta energetica stabilita de auditorii specializati, imobilul poate fi incadrat in 7 clase care indica consumul de energie.
 - Imobilele aflate in clasa A prezinta cel mai scazut consum de energie (mai putin de 125 de kWh/m²/an)
 -  Clasa G - cel mai ridicat consum (peste 820 kWh/m²/an).

Prin efectuarea certificatului energetic aflati informatii privind consumul de energie, ce pot fi valorificate ulterior intr-o scadere de cost a intretinerii. Mai mult, clasa energetica in care a fost incadrat imobilul va poate ajuta sa estimati costurile de intretinere lunara. O cladire bine izolatata termic fata de una cu un grad de izolare termica redusa poate influenta considerabil costul de intretinere.

Certificatul energetic atesta calitatea constructiei in sine din punct de vedere al confortului imobilului si reprezinta primul pas catre transformarea locuintei intr-una eficienta energetic.

O investigatie completa asupra eficientei energetice a casei, presupune efectuarea unei investigatii mai detaliate - raport de audit energetic , prin care se determina caracteristicile termice si energetice ale constructiei. Toate aceste informatii si solutii pot fi aflate doar consultand o echipa de auditori energetici avizati.

Newsletter Ele.ro