« Sfaturi utile

Pleci in vacanta de sarbatori? Pregateste-ti casa din timp!

Sarbatorile de iarna iti ofera ocazia sa evadezi din jungla urbana si sa te relaxezi intr-o cabana cocheta de munte sau, de ce nu, pe o plaja insorita si exotica.

Nu pleca niciodata de acasa fara sa te asiguri ca ai lasat toate lucrurile in ordine si ca nu exista riscul sa se produca vreun incident. Iata cateva aspecte de care trebuie sa tii cont cand pleci in concediu iarna.Probabil stii multe dintre aceste lucruri, dar un reminder nu strica niciodata, nu?

1. Verifica instalatiile sanitare

Verifica toate instalatiile sanitare (tevi, bateriile de chiuveta si cada, robinetul de la masina de spalat) din casa pentru a te asigura ca nu sunt defecte. Orice defectiune, fie ea cat de mica, ar trebui reparata din timp. Cine stie ce incidente se pot produce cat esti plecata de acasa.

Daca nu ai timp sau bani sa le repari, ar fi bine sa lasi o cheie de la intrare unei persoane in care ai incredere deplina. Roag-o sa intre din cand in cand in casa pentru a vedea daca totul este in regula.

2. Scoate toate aparatele electrocasnice din priza

Aparatele electrocasnice consuma curent chiar si atunci cand sunt in stand by. Cand pleci de acasa pentru mai multe zile, iti sugeram sa scoti din priza toate electrocasnicele, mai putin frigiderul. Robotul de bucatarie, cuptorul cu microunde, televizorul, calculatorul, toate aceste aparate trebuie fi scoase din priza, pentru a preveni riscul unui scurtcircuit.

3. Ai grija de plante

Plantele nu au nevoie de udari frecvente iarna, deoarece multe dintre ele intra in repaus vegetativ. Totusi, nici nu le poti lasa fara apa, intrucat risti sa se ofileasca. O solutie geniala ar fi realizarea unui dispozitiv de udare permanenta. Tot ce trebuie sa faci este sa umpli un vas cu apa si sa il asezi in apropierea ghiveciului. Ia un tricou vechi din bumbac pe care nu il mai porti si taie-l in cateva fasii. Asaza un capat al fasiei in vasul cu apa si celalalt capat in solul din ghiveci.

Materialul textil va absorbi apa incet, dar constant, si va asigura plantei o umiditate optima.


4. Seteaza termostatul sau caloriferele la o temperatura mai mica

Cum de sarbatori nu vei fi acasa, nu are rost sa lasi termostatul setat pe o temperatura ridicata. Daca ai repartitoare la calorifere, poti seta puterea caldurii pe o treapta mai mica. Specialistii spun ca o temperatura de 10-12 grade Celsius este ideala pe perioada in care vei fi plecata. Lasa usile deschise, pentru ca aerul sa fie constant in toate camerele.

5. Asigura-te ca sistemul de alarma functioneaza

Verifica sistemul de alarma. De sarbatori, multi colindatori si uratori iti pot bate la usa si niciodata nu poti sa stii ce ganduri au unii oameni cand vad ca nu este nimeni acasa.

6. Verifica toate sistemele de inchidere ale geamurilor

Daca vrei sa te asiguri ca nu lasi cale libera hotilor, verifica din timp toate sistemele de inchidere ale geamurilor si usilor. Daca stai la casa si obisnuiesti sa lasi un geam deschis pentru aerisire, este bine sa-l inchizi si pe acela cand pleci.

Specialistii spun ca nu este bine sa cobori toate jaluzele, intrucat acest gest da de inteles ca nu este nimeni acasa.

Tu cum iti pregatesti casa inainte de a pleca in concediul de iarna?

Newsletter Ele.ro