« Stiri Monden

Juratii "Hell's Kitchen" spun totul despre plecarea din Pro TV. Afla ce secrete mai ascund cei mai duri chefi din Romania!

Florin Dumitrescu, Sorin Bontea si Catalin Scarlatescu au decis, in urma cu aproape o luna, sa paraseasca postul Pro TV si sa renunte, astfel, la emisiunea "Masterchef", show ce a reusit sa faca audiente-record. Decizia lor a surprins pe toata lumea, insa cei trei chefi sunt mai incantati ca niciodata de noul lor proiect. Motivele care i-au determinat pe cei mai faimosi chefi din Romania sa renunte la Pro TV si la Masterchef ni le-au marturisit in exclusivitate.

Ele.ro: "Hell's Kitchen - Iadul Bucatarilor", dupa cum ii spune si numele promite sa fie o emisiune extrem de dura! Voi v-ati format deja o imagine de duri, iar multi dintre concurentii de la MasterChef veneau in fata voastra cu lacrimi in ochi sau tremurand! La ce sa ne asteptam de acum inainte?

Sorin Bontea: Vorbim de cu totul si cu totul alt format. Sigur ca vom fi duri, poate chiar mai duri, aici vorbim de service a la carte si in bucatarie nu e loc de intors. Vom avea mari pretentii de la cei ajunsi in show.

Florin Dumitrescu: Sigur ca vom fi duri, dar vom avea si cu cine, mai ales ca vorbim de oameni care nu sunt straini de bucatarie si care sunt oarecum rodati, daca pot sa spun asa, cu acest domeniu.

Catalin Scarlatescu: Sa va asteptati sa vedeti viata reala dintr-o bucatarie profesionista, care este cum vreti voi numai romantica nu. Armata e putin spus.

Ce v-a convins sa alegeti un nou show, un alt post TV? Spuneti trei motive care v-au determinat sa faceti parte din echipa "Hell's Kitchen".

Sorin Bontea: M-a convins formatul, este un show nou pe piata din Romania, dar pe care il urmaream in varianta originala, cu Gordon Ramsey. Pentru noi este o provocare, mai ales ca veti avea ocazia sa vedeti ce inseamna munca unui bucatar adevarat. La fel de importanta este si echipa, o echipa cu care noi lucram inca de cand am intrat in televiziune, suntem o echipa sudata, functionam perfect impreuna, iar eu sunt de parere ca in orice domeniu, oricat de bun ai fi, nu valorezi nimic fara echipa ta.

Florin Dumitrescu: Au fost mai multi factori. Echipa de productie este unul dintre ei. Suntem o familie bine inchegata, muncim cel mai bine in aceasta formula. Eu am mai spus asta, un om de unul singur nu poate face performanta, indiferent in ce domeniu activeaza. O echipa buna, de oameni profesionisti iti va asigura intotdeauna calitate si constanta in ceea ce faci. Pentru asta e facuta echipa si pentru asta eu imi iubesc atat de mult echipa. In plus, imi doream mult sa fac acest format si recunosc ca simteam nevoia unei noi provocari. Show-ul este unul spectaculos, cei care au urmarit variantele din strainatate stiu la ce ma refer.

Catalin Scarlatescu: Motivele sunt mult mai multe in realitate... Segall, Bontea, Dumitrescu sunt doar trei dintre ele... iar numele show-lui spune tot.

S-a scris in repetate randuri ca ar exista tensiuni intre voi si chiar ca v-ati despartit de colegul vostru Sorin Bontea... Au existat discutii mai aprinse intre voi?

Sorin Bontea: Exista discutii si intotdeauna sunt legate de mancare. Atat. In rest, nu exista nici un fel de conflict intre noi.

Florin Dumitrescu: Niciodata. De cand ne stim nu am avut parte de tensiuni intre noi, nu s-a pus problema ca unul sa plece si altul sa ramana. Am fost, suntem si vom ramane o echipa.

Catalin Scarlatescu: Intre noi nu au existat tensiuni. Daca discutiile chiar si in contradictoriu, dar constructive, dintr-o familie pot fi numite tensiuni, atunci...

V-a schimbat in vreun fel celebritatea? Ce beneficii si ce dezavantaje v-a adus?

Sorin Bontea: Pe mine nu m-a schimbat ca om, am invatat ca viata te duce in situatii in care trebuie sa te adaptezi. Orice domeniu are si bune, si rele. Pana acum cred ca am avut parte de beneficii in alegerea pe care am facut-o, nu simt in momentul asta sa existe dezavantaje.

Florin Dumitrescu: Cred ca orice expunere vine la pachet cu niste schimbari, important este sa ramai om si sa nu te abati de la principiile tale de viata. Eu unul am constatat ca oamenii sunt mult mai prietenosi pe strada, in diverse institutii, pe unde merg in general. Chiar ma gandeasm zilele acestea ce bine ar fi daca oamenii ar fi prietenosi fara un motiv anume, indiferent daca te vad la TV sau nu. Ne-ar fi mult mai bine. Dezavantaje? Hmmm... De exemplu, in concediu nu poti sa stai linistit pe sezlong mai mult de jumatate de ora fara sa te ridici ca sa faci poze.

Catalin Scarlatescu: Ca om deloc, ca viata imens. Beneficiile sunt firesti, e vorba de faptul ca esti recunoscut, dar ele sunt si cele mai mari dezavantaje daca nu le poti gestiona corect.

Cum va descurcati in viata de zi cu zi cu fanii, tinand cont ca multe persoane va stiu doar imaginea de duri de la televizor. Ati avut vreodata vreun conflict cu admiratorii?

Sorin Bontea: Sunt pareri si pareri, oameni care ma roaga sa zambesc mai des, oameni care imi spun ca sunt prea dur sau altii care ma felicita pentru aceasta atitudine. Eu le ascult parerile tuturor, e firesc ca opiniile sa fie impartite.

Florin Dumitrescu: Nu am avut conflicte cu nimeni. Intr-adevar, exista persoane care incearca sa epateze cu abordari care mai de care mai inventive.

Catalin Scarlatescu: La inceput a fost un pic mai ciudat, pentru ca nu eram obisnuit sa fiu oprit pe strada, apoi totul a devenit ceva normal. Conflicte nu am avut, dar in acelasi timp sunt constient ca nu e obligatoriu sa te placa toata lumea.

Florin, viata ta s-a schimbat la 180 de grade de cand ai intrat in lumea showbizului. Te-ai casatorit de curand si ai o fetita minunata! Ti-ai deschis chiar si un restaurant! Ce urmeaza acum? Ce planuri mai ai pentru viitor?

Florin Dumitrescu: Imi doresc sa facem un super show cu acest nou proiect, "Hell's Kitchen - Iadul Bucatarilor", apoi imi doresc sa imi deschid, imi maximum doi ani, propriul meu restaurant (cel de care spuneti voi nu este restaurantul meu, momentan sunt angajat in doua restaurante, in unul sunt executive chef si in altul consultant), imi doresc inca un copil, cel putin, imi doresc sa ofer familiei mele un trai linistit. Cam astea sunt motivele pentru care muncesc atat de mult, asta ma tine in priza mereu.

Dar voi, Sorin si Catalin, la ce va ganditi pentru viitor?

Sorin Bontea: Deocamdata imi doresc sa dau tot ce am mai bun pentru noul proiect "Hell's Kitchen - Iadul Bucatarilor", speram ca toti pasionatii de arta culinara sa ne urmareasca. Apoi vom vedea.

Catalin Scarlatescu: Doar la lucruri bune, ma gandesc la ziua cand ma voi sui pe barca si lumea va fi numai a mea.

De ce gastronomia? Cum ati ales aceasta meserie?

Sorin Bontea: E un domeniu care m-a fascinat de mic. Mama mea a fost bucatareasa si practic am crescut alaturi de ea in bucatarie. Mereu mi-a placut sa stau cu ea atunci cand gatea si usor, usor am inceput sa o si ajut. Asa s-a prins de mine microbul gastronomiei si asa am ajuns sa-mi doresc sa devin bucatar.

Florin Dumitrescu: Pentru ca altceva nu m-a atras. M-am regasit in acest domeniu si nu mi-a placut sa fac nimic altceva atat de mult. Am descoperit ca bucataria este unul dintre acele domenii in care poti pleca de la zero si poti ajunge foarte, foarte sus, singurele limite fiind propria-ti minte si forta de munca.

Catalin Scarlatescu: Cred ca mai degraba ea m-a ales pe mine, cand te nasti aproape efectiv in bucatarie este greu sa se intample altfel.

Care a fost cel mai dificil moment din cariera voastra? Dar cea mai mare reusita?

Sorin Bontea: A existat un moment mai dificil in perioada in care lucram pe vase de croaziera. Dupa multi ani de bucatarie imi incoltise in cap dorinta de a trece in restaurant, ca ajutor de ospatar. Uite insa ca soarta m-a impiedicat sa fac asta si ma bucur ca am ramas de partea aceasta a liniei, altfel nu as fi fost acum unde sunt. Ma bucur ca s-a intamplat asa. Iar la capitolul reusite i-as trece pe toti clientii care au plecat multumiti din restaurantele in care am gatit si proiectele de televiziune in care am fost si sunt implicat.

Florin Dumitrescu: Cel mai greu a fost atunci cand am ales sa plec din tara, la 19 ani, pentru ca imi doream sa castig experienta si respect in aceasta meserie, imi doream sa invat. Iar cea mai mare reusita cred ca este faptul ca am putut pune si eu umarul la recunoasterea profesionala a bucatarilor, la schimbarea perceptiei asupra acestei meserii - motiv pentru care si plecasem din tara. Si daca stati sa priviti cu atentie, in clipa de fata a fi bucatar in Romania a devenit un lucru mare. E drept ca exista si reversul medaliei, in sensul ca pentru multi meseria a devenit un trend, schimbarea a atras dupa sine si multi autointitulati chefi, insa per total perceptia este una foarte schimbata.

Catalin Scarlatescu: Cel mai dificil moment urmeaza in cateva zile... o sa vedeti in magazine. Este vorba de o gama de produse cu retetele mele personale. Reusita va fi daca aceste produse vor placea cumparatorilor.

Vi s-a intamplat sa fiti in situatii de criza? In care sa ratati un preparat? Cum actionati in astfel de momente?

Sorin Bontea: In bucatarie apar mereu momente tensionate si situatii de criza, sigur ca le-am trait si eu. Insa important e sa nu te pierzi cu firea si sa dai tot ce ai mai bun, pentru ca pe client il intereseaza nu stresul din bucatarie, ci preparatul din farfurie.

Florin Dumitrescu: De regula intr-un restaurant a la carte se intampla des sa fii in criza de timp si sub presiune. Cel mai important atunci este sa nu te pierzi cu firea si sa livrezi la timp tot ce ti se cere. In astfel de momente conteaza enorm abilitatea de a improviza, cand o ai te poti numi un bucatar foarte bun. Restaurantul a la carte este, daca vreti, serviciul de urgenta al Horeca.

Catalin Scarlatescu: Sigur ca se intampla sa ai parte de situatii de criza, important este sa nu intri in panica. Preparate se mai rateaza, dar si mai important e sa nu ajunga asa pe masa clientului. Actionez cu calm si foarte multa stiinta.

Care este preparatul vostru preferat? Ce va place sa gatiti cel mai mult?

Sorin Bontea: Nu am un preparat favorit, mie imi place sa gatesc si punct. Chiar si o simpla supa, de exemplu. Important e sa gatesc.

Florin Dumitrescu: Sunt genul de bucatar care gateste de toate. Daca ar fi totusi sa numesc cateva preparate, as spune ca trag un pic spre fructe de mare, peste si tipuri de carne de care alti bucatari fug, cum ar fi diverse organe, ficat de gasca, pipote, apoi guvizi sau melci.

Catalin Scarlatescu: Am raspuns la intrebarea asta de foarte multe ori, este ca si cum ai intreba un parinte care este copilul sau preferat, presupunand ca are minim doi.

Femeile sau barbatii gatesc mai bine?

Sorin Bontea: Cred ca barbatii. Dar nu pentru ca femeile nu ar fi pricepute sau talentate, ci pentru ca e un domeniu dur, o meserie foarte grea, care necesita efort fizic, nopti pierdute, sarbatori si vacante ratate. Ma gandesc ca de la o anumita varsta preocuparile femeilor se indreapta si catre copii, familie... Asta nu inseamna ca ele nu sunt bune in bucatarie. Oricum, se pare ca in meseria asta suntem mai multi barbati.

Florin Dumitrescu: Intr-o bucatarie profesionista aleg intotdeauna barbatii. In bucataria de acasa, lipsita de stres, aleg intotdeauna femeile. Suntem total diferiti ca stiluri de munca, femeia este o foarte buna bucatareasa intr-un mediu linsitit, unde sa nu o streseze nimeni, in schimb barbatii tin mai mult la tavaleala, pot sta 18 ore in picioare intr-o bucatarie.

Catalin Scarlatescu: Nu e o regula, in schimb exista mai multi barbati bucatari profesionisti pentru ca fac fata fizic mai bine duritatii pe care o presupune bucataria.

Care este cel mai mare minus al restaurantelor din Romania in ceea ce priveste bucataria? Ce schimbari ati aduce voi?

Sorin Bontea: E vorba de constanta. Si cand spun asta, ma refer la faptul ca exista locuri in care mergi de doua ori la rand si mancarea nu este la fel. Ceea ce e o mare problema. Mi se intampla tot mai des sa aud "cine e azi la bucatarie?", iar intrebarea aceasta nu ar trebui sa existe. Ce schimbari as aduce eu? Cred ca in primul rand chefii trebuie sa aiba grija sa isi formeze o echipa buna, astfel incat fiecare preparat sa iasa la fel in fiecare zi, indiferent de cine este de serviciu la tigaie in ziua respectiva.

Florin Dumitrescu: Educatia bucatarilor, in primul rand. Bucatarii nostri nu au o educatie buna in ceea ce priveste gastronomia si viata lor, iar asta se simte nu doar in restaurante, ci si atunci cand, de exemplu, doi bucatari stau la aceeasi masa si se cearta de la o simpla reteta pe care cei doi o prepara diferit. Dupa parerea mea fairplay-ul e important in bucatarie, eu cred ca e loc pentru toata lumea, fiecare bucatar gateste in stilul lui si nu aduce niciun dezavantaj celorlalti daca vine cu ceva diferit. Verdictul il dau pana la urma clientii. Un alt minus al restaurantelor din Romania ar fi acela ca patronii - care de cele mai multe ori nu au nicio legatura cu bucataria - intervin mult peste meseria aceasta si au cerinte raportate la propriul gust, ceea ce e gresit.

Catalin Scarlatescu: Presupunand ca exista locuri, si exista cateva, unde se mananca decent sau chiar bine, lipsa de constanta este cel mai mare dusman. Aici cred ca as fi cel mai atent dincolo de retete, care pe hartie sunt practic fara greseala.

Care este cea mai mare greseala pe care o poate face un bucatar?


Sorin Bontea: Sa nu stie sa gateasca.

Florin Dumitrescu: Compromisul. E, dupa parerea mea, cel mai mare defect al bucatarilor, acela ca accepta sa gateasca cu concentrate sau prafuri, ca nu isi formeaza un stil propriu si ca din bucatari de restaurant ajung bucatari personali pentru anumiti clienti.

Catalin Scarlatescu: Sa isi inchipuie ca stie totul despre bucatarie.


Newsletter Ele.ro