« Metabolismul

Legatura puternica dintre patul in care dormi zilnic si starea de sanatate

O viata sanatoasa se intretine prin alimentatie echilibrata, miscare si odihna de calitate. Fara unul dintre aceste trei lucruri, pot aparea rapid probleme in viata oricarui om, indiferent de varsta. Si daca la tot pasul oamenii sunt avertizati sa manance sanatos, sa bea multe lichide si sa faca sport, in privinta somnului nu primesc, poate, atat de multe recomandari pe cat ar trebui.

Acesta este unul din motivele pentru care putini sunt cu adevarat constienti de implicatiile pe care le are odihna asupra organismului, dar specialistii de la Rame-Pat.ro ofera cateva explicatii, in acest sens, in articolul de fata.

Varsta si sanatatea se reflecta in nevoia de somn

Dupa cum se stie, bebelusii intre 0 si 3 luni dorm mult, cel mai mult dintre toti, nevoia lor de somn fiind, potrivit specialistilor, intre 14 si 17 ore. Odata cu inaintarea in varsta, aceasta nevoie scade, dar creste mai mult aceea ca somnul sa fie unul de calitate sau, cu alte cuvinte, putin, dar bun.

Astfel, un bebelus intre 4 si 11 luni simte nevoia sa doarma intre 12 si 15 ore, un copil de 1-2 ani va dormi 11-14 ore, un prescolar poate avea un somn de 10-13 ore si tot asa, pana la persoanele de peste 65 ani care trebuie sa doarma 7-8 ore.

Explicatia pentru care nevoia de somn este in stransa legatura cu varsta este urmatoarea: copiii au cea mai mare nevoie de odihna, pentru a creste si a se dezvolta normal, procesele avand loc in special in timpul somnului.

Cum influenteaza patul calitatea somnului?

Sunt mai multe cauze care influenteaza calitatea somnului: temperatura din camera, conditia de sanatate, expunerea prelungita la ecrane, oboseala accentuata si, nu in ultimul rand, patul.

Specialistii sustin ca pentru a avea un somn bun, odihnitor si cu beneficii atat pentru sanatatea fizica, dar si pentru cea psihica, oamenii trebuie sa fie atenti atunci cand isi aleg patul, punand accent pe calitatea materialelor, a somierei, a cadrului, dar si a lenjeriei, care trebuie sa fie din fibre naturale.

Un pat cu somiere metalice si cu o saltea din spuma cu memorie ofera o experienta superioara, care influenteaza in bine odihna, tocmai pentru ca asigura un confort desavarsit. In plus, este asigurata o pozitie buna in timpul somnului, fiind sustinuta coloana vertebrala in mod adecvat.

Somierele metalice sunt foarte rezistente si au o calitate foarte buna, fiind special concepute pentru un somn odihnitor.

Patul medical electric – somn bun si ingrijire usoara

In cazul in care diferite afectiuni nu-i permit unui om sa foloseasca un pat clasic, cel mai recomandat este un pat medical electric, care asigura conditii optime pentru cei care, din diverse motive (dizabilitati, interventii chirurgicale, recuperare dupa un accident etc.) au mobilitate scazuta sau nu se pot deplasa deloc. Aceste paturi le sunt utile si lor, dar si ingrijitorilor lor, pentru care a avea grija acasa de un astfel de pacient poate fi o provocare foarte mare. Patul medical electric se ajusteaza in functie de nevoile pacientului, permite reglajul partii superioare, pana la un anumit unghi, dar si in zona picioarelor.

In concluzie, patul este aliatul unui somn bun, ce are multiple beneficii pentru sanatatea fizica si psihica a fiecarui om, indiferent de varsta.